13 Şubat 2012 Pazartesi

YEREL GAZETECİLER VE SEDİR, DİVAN, MECLİS ÜÇGENİ

esenlerpresERDOĞAN AKSU

Yerel Haber  
YEREL GAZETECİLER DİVANI
13-02-2012 / 14:55
YEREL GAZETECİLER VE SEDİR, DİVAN, MECLİS ÜÇGENİ
Erdoğan Aksu/yorum haber
Geçenlerde Belediye Başkanı ile epey gecikmeli ve yemekli yerel basın divanı toplandı. Yemek helal midir, halal mıdır gün gelir anlarız ama biz halaluya deyip geçtik işin o yanını. Neler konuşulup konuşulmadığı yerel basına da yansıyacağından biz kendi çektiğimiz fotoğrafın resmini basacağız sadece alfabe liyakatsiz, ehliyetsiz ellerde bozulmasın diye. Toplumsal hafızadaki Esenler imajı veya toplam algı hangi noktada bilmiyor da değiliz ayrıca. Yani koskoca bir dünya küçücük bir gemiye bindik o akşam ve gerçeğin hayallere bağlandığına, hayallerinde geçmişe dağıldığına tanıklık ettik.
Bildiğimiz konuların ve ölçülerin dışına fazla taşmayan, üç yıldır yaptığı tipik sunumlarından birini yaptı başkan. Belki de kendisini çok yakından takip etmemiz birkaç mesele haricinde bizde eskileri tekrarlıyormuş havası da estirmiş olabilir. “Ciddiye alınması gerekmezlerin” soruları ve eleştirileri de olmasa başkandan alışılmış monologlar tarzında yemekli bir gösteri izlenmiş olacaktı sadece. Neyse ki başkanı az da olsa şaşırtan, belediye faaliyetlerinin derinliğine iniş ve çıkışlar, sortiler ciddiye alınmasına gerek olmayan “bu adamların” ciddi bilgilere sahip olduğunu gösterdi.
Bilinmeyenleri de başkan dolambaçlı yollara sapmadan anlattı. Örneğin başkanlık mazbatasını aldığında açıkça sevinemediğini kara kara düşündüğünü ifade etti. Belediyenin hesaplarında hacizler vardı dedi.
Hacizlik durumdan bu güne, çizilen panaromaya göre fiziki sorunlar için 50 trilyon harcanmış. Üç yılda 31 trilyon kamulaştırma yapılmış. Ayrıca dört yüz trilyona varan bir kamulaştırma rakamından bahis olundu ek olarak. Aç bakıyoruz açık kapatıyoruz denildi. 105 noktada belediye çalışması var, 147 adet anlatılması lazım gelen proje var ama denildi… Projelerin bir kısmı zaman fakirliğinden es geçildi. Yine de hep bilinen, ayniyle vaki, değişmeyen ve süslenerek yenilenen anlatımlarla geçti şölen. Hayatın mucizeleri geçmişin şiirselliğinde gizlidir oysa. Havaya gerçek öykülerin buharı savrulduğunda ısınır yürekler, tersi durumda donar, taşlaşır kalpler.
İlk defa inceden değerlendirmeye endeksli, her türlü yoruma açık içimizi ısıtacak şeyler de duymadık değil. Şimdi bu prestij caddelerin maliyeti 600-700 metre için bir trilyonmuş. Baktırmak lazım o taşların döşenmesi o kadar meblağa gider mi. Caddeler prestijlenince katlı otopark gereksinimi doğduğundan şimdiki yıkım da bu. 150 trilyonluk kamulaştırma güncellenecekmiş bu iş için. İlçe de on noktaya ticari taksi durakları planlandığı da bir ayrıntı olarak geçti gitti. Zemin problemsiz bina stoğu problemli, vatandaş talep etmeden mevcutların dışında kentsel dönüşüm yapılmayacak, binlik planlar sonrası işini en hızlı yapacağa artı imar verilecek dedi başkan. Yorumlamalar için erken rezervasyon yaptırmayanların işi zor, bu bozuk düzen yaygarasında.
Yakında Esenler’in malı olacak 1.8 milyon metre askeriye arazisine, belediyenin hizmet binası yerine, engelliler için ayrılan ve kamulaştırılan yere bile taş binaların dikileceğinin açıklanışı düz kontak kelimelerle anlatılacak gibi değil. Yani eski Esenler’i çevreleyen, kuşatan ve boğan yeni Esenler mesajı verildi laf arası.
Sürekliliğin garantisi asla yok ama başkana göre ibre yüzde yetmişlere vurmuş oy pınarında, seçim reyonunda. Siyasi yelpazenin kendisine en uzağından bile onaylar gelmiş sokak aralarında. Ancak gel zaman git zaman, birer birer gizli dosyalar açıldığında vaat edilen büyülü zenginliğin yerini alacak tutku bataklığında cesaret çiçekleri de açar elbet. İşte o zaman da Kevser suyundan içenler iktidara gelir.
Yeter ki çıkılan şu yerel yolculukta mevcut alışkanlıklar yitirilmesin…
esenlerpres

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder