21 Mart 2013 Perşembe

ERCAN; ESİNDER ESENLER’İN TOKİ’Sİ OLACAK…




ERCAN; ESİNDER ESENLER’İN TOKİ’Sİ OLACAK…

Belediyenin uyguladığı ‘Kentsel Dönüşüm’ den yeni bir vizyon ve olumlu bir şekillenme bekleyen Esenlerlilerden biri olan Esinder Başkanı Özkan Ercan; Esenler’in, Esenlerli inşaatçılar ve müteahhitlerin geleceğine dönük ciddi ve çarpıcı açıklamalarda bulundu…
 
İstanbul’da olası bir depremde yapı stoku açısından en büyük yıkımı ve felaketi yaşayacak ilçeler arasında gösterilen Esenler inşaatçıları ve müteahhitleri hem kentsel dönüşümden pay alabilmek hem de mesleğin nitelik kazanması-kazandırılması için yaklaşık bir yıl önce birleşip bütünleştiler.

Mevcut projelerden hisse almak ve yeni projeler üretmek için Esinder çatısı altındaki bu birleşmeyi Başkan Özkan Ercan şöyle açıkladı;

ESİNDER ESENLER ADINA ÇOK ÖNEMLİ BİR OLAYDIR…

“ Esinder 2011 Nisan ayında 20 Müteahhit arkadaşımızın bir araya gelmesiyle kuruldu. Yani yaklaşık iki sene evvel 20 müteahhit arkadaşımızla beraber Esenler İnşaat Müteahhitleri Derneğini kurduk. Gerek günün şartları, gerek değişen kanunlar ve gerekse ülkedeki inşaat sektörünün gelişmesine paralel Esenlerdeki yerel-müteahhitleri bir araya getirdik. Bu İstanbul ve Türkiye genelinde bir ilkti.

İstanbul’da 1956 yılında İstanbul Müteahhitler Derneği kurulmuş, Esinder ondan sonra kurulan ikinci ilçe müteahhitler derneği. Bu gün Esenlerde müteahhit arkadaşlarımızın desteği ile iki yüze yakın üyemiz var. Esenlerde müteahhitlik yapan arkadaşlarımıza teşekkür etmek istiyorum. Onların destekleri ve bizlere vermiş oldukları güçle biz Esenlerde müteahhitleri bir araya getirme projesini gerçekleştirdik. Bu Esenler adına çok önemli bir olaydır. Ama asıl önemli olan süreçte neler yapabileceğimiz, hangi projelere imza atabileceğimizdir.

Sıradan bir dernekçilik yapmanın ötesinde Esinder’in gayesi müteahhit arkadaşlarımızın ufkunu, vizyonunu geliştirmek ve Esenlerli müteahhitlerinin gelişen inşaat sektöründeki yerini kararlaştırmak, önlerine yeni bir ufuk koymaktır.

Biz mesleki bir derneğiz. Bu gün Türkiye’nin gelmiş olduğu noktada, Kentsel Dönüşüm ülkenin 81 vilayetin hepsinde konuşulan ve tüm belediyelerin içinde bulunduğu bir proje. Esenler Belediyesi bu açıdan daha ileride ve önde. Gerek beş ekimde sayın Başbakanımızın kentsel dönüşümü Esenler’den başlatması ve gerekse Belediye Başkanımızın bu konudaki çalışmaları ve ilgisi ile Esenler özel bir konuma geldi.

BELEDİYE BAŞKANI; “ESENLERDEKİ KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ ESENLERLİ MÜTEAHHİTLERLE YAPMAK İSTİYORUM.” DEDİ…

Asıl önemli olan Belediye Başkanı Esenler’in bir bölü binlik planları hazırlanırken bizden herkesi bir araya getirmemizi istedi. Biz Kültür Merkezinde Esenlerli müteahhitleri bir araya getirdik. Bu bir demokrasi şöleniydi aslında. Yani yerel müteahhitlerle yerel yönetimin bir araya gelmesiyle, belediye bir şehrin planını değiştirirken ve o şehri planlarken müteahhitleri de o işin içine sokarak gelin sizde katkı sunun demiş oldu. Biz kendi içimizde görüşmelerimizi yaparak planlar ile ilgili düşüncelerimizi hem belediyeye hem de basına açıkladık.

O günkü can alıcı nokta ise belediye başkanımızın sözüydü. “Ben Esenlerdeki kentsel dönüşümü esenlerli müteahhitlerle yapmak istiyorum. Esenler’li müteahhitler birleşin, bir şirket kurun ve gelin. Siz ne istiyorsanız, her türlü yardıma hazırız. Yeter ki birleşin.” dedi başkan.

 MÜTEAHHİTLİK ALGISINI DEĞİŞTİRECEĞİZ…

2012 başında ülkede bir ilk yaşanmış ve yasa uygulanmaya başlamıştır. Bu yasa ile artık inşaat müteahhitliği sicil numarası ve yetki belgesi gerekmektedir. 2012 öncesinde önüne gelen müteahhit olabiliyor ve inşaat yapabiliyordu. Sicil numarası aldık, bizim üyelerimizin tamamı aktif müteahhitlik yapan, fiili olarak inşaatı olan ve hala bu işin içinde olan müteahhitlerdir.

Yasadan önce müteahhitlik algısı bozuktu. Bizim derneği kurmamızın amacı da bu zaten. Müteahhitlik algısını değiştireceğiz. Artık müteahhitler de denetim altına alındı. Bundan önce müteahhitleri denetleyen herhangi bir yapı yoktu. Şu anda müteahhitleri denetleme yetkisi Çevre Ve Şehircilik Bakanlığında. Bakanlık on-line ortamdan müteahhitleri takip ediyor. Almış olduğu inşaatı yapmış mı, bitirmiş mi, iskân almış mı, sigorta ve vergi borcu var mı, ödemiş mi bunların hepsini bakanlık görüyor. İşi gününde tamamlamayan, vatandaşı sıkıntıya sokan, iskân almayan müteahhitleri artık vatandaşlar direk internet ortamından bakanlığa bildirebilirler.

Bakanlık iskan almayan müteahhide 2 ay süre veriyor. Bu süre sonunda müteahhitlik yetki belgesi bakanlık tarafından bir seneden az olmamak kaydıyla donduruluyor. İnşaatlarında can güvenliği almayanlara da başka yaptırımlar uygulanacak. Biz dernek olarak bu ve benzeri konulardaki değişimleri üyelerimize aktarmaya ve bilgilendirmeye çalışıyoruz.

İNŞAAT MÜTEAHHİTLİĞİ OKULU’NU AÇTIK…

Ayrıca ikinci ve önemli hamlemizi de gerçekleştirdik. Esinder olarak Esenler Belediyesi Ve İstanbul Aydın Üniversitesi ile birlikte inşaat müteahhitliği okulunu açtık. Esenlerli inşaat müteahhitlerimizi üniversiteli yaptık. Müteahhitlerimiz 60 saat ders görecekler. Dersler bittikten sonra katılımcılar sınava girecekler ve başarılı olanlara sertifikalarını vereceğiz. Sertifika dağıtım töreni de Aydın Üniversitesi’nde olacak. Esenlerli müteahhitleri bu gün olması geren, bilmeleri gereken ne konu varsa öğretmiş olacağız. Önceliği dernek üyelerimize vereceğiz. 200 üyemiz bittikten sonra daha önce müteahhitlik yapmamış ve profesyonelce yapabilecek olanlara ve bu işin eğitimini almak isteyenlere de okulumuzu açacağız.

MÜTEAHHİT ORGANİZASYONU İYİ YAPAN KİŞİDİR…

Müteahhit inşaat konusunda her şeyi bilen ve anlayan kişi olarak görülmemeli, öyle de değil zaten. Müteahhit organizasyonu iyi yapan kişidir. İyi finans yaratan iyi işletmecidir. Artık inşaatlarımızda şantiye mühendislerimiz var. İnşaatlarımızı, projelerimizi tasarlayan, takip eden ve planlayan mimar, mühendis ve yapı denetim elemanlarımız var. Bu gün Türkiye’de kendisini denetlemesi için başka para veren banka meslek grubu var mıdır? Biz bir inşaatı yaparken yapı denetim firmasına 20 ila 50 milyar arasında para veriyoruz. İşimizi, yapılan işin kalitesini denetle diyerek.

Esenler’deki müteahhitlerimiz çok paralar kazanamıyorlar. Yüzde on kar marjı ile çalışıyorlar. Esenler’de asıl parayı kazananlar toprak sahipleri, arsa sahipleri. Esenler’de büyük bir rekabet var. Müteahhitler yüzde elli ile altmış arası oranda Esenler’de yer alıyorlar. Bu gün çevre ilçelerin altında emsale daire satışları var. Esenler’de bu gün en iyi daireyi 250 milyar liraya satamıyor müteahhitler. Arsa almaya geldiğinde yüzde altmış ile alıyor. Arsa sahipleri kazanıyor yani halk kazanıyor.

Kaymakamlık binası yapılırken sayın kaymakamımız ihaleye siz niye girmediniz diye sordu. Bizim Esinder olarak da yapmak istediğimiz budur. Biz semt müteahhidiyiz. Kendimizi gelişen inşaat sektörüne ve mantığına göre yenileyememişiz. Halkın talepleri değişti. Artık halk yerel yönetimlerin yapmak istediğini müteahhitlerde de görmek istiyor. Bu mantık Esenler’den göçü başlattı. Müteahhitlerimizin yüzde sekseni Esenler’de oturmuyor. Esnafların yüzde sekseni Esenlerde oturmuyor. Esenler Kaymakamı, Emniyet Müdürü, Belediye Başkanı neden Esenler’de oturmasın. Biz Esenler’de nitelikli konutlar yaparsak, yani vatandaşın toplumun bugün istediği, sahip olmak istediği imkânları onlara sunabilirsek işte o zaman Esenler’e hizmet etmiş oluruz. Bunu yaparken de yerel müteahhitleri bilinçlendirmemiz ve kalkındırmamız gerekiyor.

BİRİNCİ İLKEMİZ ÖNCE ESENLER HALKININ KAZANMASI SONRA MÜTEAHHİTLERİN KAZANMASIDIR…

Bunu bir örnekle yapacağız. En iyi örnek Esinder Yapı Aş’dir. Esinder Yapı Aş’yi kurmamızın en büyük sebebi işte budur. Esenlerde kentsel dönüşümü yapacak en iyi algıyı, en iyi organizasyonu oluşturmak. Bu gün Esenlerde çok ortaklı kurduğumuz bir şirketimiz var. İki yüz paydaşı olan bir anonim şirket. Bu kadar insanı bir araya getirip onları şirkete ortak etmek zaten başlı başına bir olaydır.

Biz Esinder Yapı Aş’yi kurmak için dört ay toplantılar yaptık. Her müteahhit arkadaşımızla bu süreci tek tek başlattık. Şirketi kurduğumuzda da birinci ilkemiz de Esenler’de yapacağımız projelerle önce Esenler halkının kazanması sonra müteahhitlerin kazanmasıdır. Çünkü birinci işimiz halen devam ediyor, para kazanıyoruz. Esinder Aş’nin en büyük hedefi önümüzdeki beş yıl içinde İstanbul’da ki inşaat firmaları ile başa baş rekabet edebilecek inşaat firmalarının Esenler’de oluşmasını sağlamaktır. En büyük hedefimiz budur.

Şirketi kurar kurmaz Birlik Mahallesinde 314 parselde 8900 metrekarelik alanda bir kentsel dönüşüm çalışması başlattık. Hak sahipleri ile ön protokol imzaladık. Bu gün geldiğimiz noktada hak sahiplerinin yüzde sekseni ile noter huzurunda sözleşme yaptık. Tüm donatıları olacak biçimde vatandaşın dairesine daire vereceğiz.

Afet yasası çıkmadan önce biz kiralarını da verecektik. Taşınma yardımı da yapacaktık. Afet yasası çıktığından kiraları artık bakanlık verecek. Bin lira da taşınma için verecek. Sonrasında gelen talepleri değerlendirdik ve Ninehatun Mahallesinde önce 4000 metrekarelik Şenerler sitesinde bir anlaşma yaptık. 116, 117, 118 sokaklarda yaşayan komşuların ve vatandaşların da talepleri ile işi büyüttük. 10.500 metrekareye çıkan bu alanda da bir proje çalışması yaptık.

Projelerimizin hepsinde yer altı oto parkaları, hepsinde iki kat, üç kat herkese yer düşecek otopark yer alıyor. Alanın yüzde yetmişini yeşil alan olarak ayırdık. Bu gün her iki projemize de bütün sosyal donatı alanlarını koyacağız. İnşallah bu projeler bittiğinde devlet erkânı da, ilçe dışarısında oturanlar da Esenler’de oturacak. Esenler’de oturup Esenler’i yönetecekler.

KENTSEL DÖNÜŞÜM ALANINA ALINMAYAN YERLERDE BİNALARI TEK TEK YENİLEYECEĞİZ…

Bu yerlerde direye daire vererek projeleri yapabiliyoruz. Ancak Esenler’de bazı yerlerde emsaller çok yüksek. Vatandaş kendi imar hakkının üstünde kaçak yer yapmış. İmar hakkını tamamen doldurmuş. Oralarda kentsel dönüşüm çalışmasını yapmak mümkün değil. Yani hem daireye daire vereceksiniz hem de üste Esinder’e daire kalacak. Olmaz ise projeyi çevirebilmek mümkün değil.

Biz bir finasman kaynağı aradık. Ve iş bankası ile bir protokol imzaladık. Böyle alanlarda yapacağımız dönüşümlerde yüzde dört bakanlık ödeyecek ve vatandaş kentsel dönüşüm alanına alınmayan yerlerde binaları tek tek yenileyeceğiz. Şu anda on bina ile anlaştık. Bir bina da bakanlık desteği 150 milyon lira. İş Eskon ve Esinder Aş, garantörlüğünde olacak ve binaları sadece biz yapacağız. Vatandaş güvence altına alınacak ve inşaatları İş Bankası da kontrol edecek. Biz işi yaptıkça peyder pey ödeme alacağız. Vatandaş ise dairesine taşındıktan sonra kredi geri ödemesine başlayacak. 0,50’den kredi kullanacak. Kredi kullanmak istemeyenlere de 1000 lira taşınma, 600 lira 18 ay boyunca kira yardımında bulunulacak.

Bu şartlarda Esenler’de kentsel dönüşüm alanına alınmayan mahallelerimizde binaları yıkıp yeni binalar yapacağız. Vatandaşımız böylece ayni mahallede, yerinde oturmaya devam edecek.

Esinder Aş’de şu anda dört tane mimar, mühendis arkadaşımız çalışıyor. Finans ile ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Girişimizde proje tanıtım ofisimiz var. Esenler’de kentsel dönüşüm ile ilgili bilgi almak isteyen vatandaşlarımız buyursunlar, gelsinler. Biz kendilerine anlatalım. Binalarını yenilemek isteyenlere de her türlü kolaylığı sağlayacağız.

Öncelikle Esenşehir ve Cevizlibahçe projemiz var. Yaklaşık 100.000 metrekarelik bir proje. İlk hedefimiz bu projelere başlayıp, buralarda vatandaşımıza örnekler sunmak. Bu arada yerinde dönüşümler ile ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Vatandaşımızın Üste para vererek binasını yeniletme örneklerini Esenler’de başlatacağız. Vatandaşımız üste 50-60-70 milyon vererek binasını yeniletme, depreme dayanıklı hale getirme çabası içinde. Bu projelerde on yıl boyunca da site yönetim hizmetlerini kar amaçlı aidat almadan vereceğiz.

TÜM KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARININ İÇİNDE YER ALABİLİRİZ…

Esinder Aş’nin bir özelliği şu, biz çok ortaklı bir firmayız. Bünyemizde iki yüze yakın müteahhit firma var. Yani biz Esenler’de yapılabilecek tüm kentsel dönüşüm çalışmalarının içinde yer alabiliriz. Direk vatandaşla görüşerek de bu süreci götürebiliriz. Bizim herhangi bir ihaleye girmemiz, ihaleden iş talep etmemiz gibi bir gelişme olmayacak. Biz kendi projemizi kendimiz geliştirip yapacağız. Yani Esinder Aş. Esenler’in Toki’si. Bir bölü binlik planlar çıktı. Biz artık nereye ne proje uygulanabilir, ne kadar imar artışı alacağız, nasıl proje uygulayacağız, ne kadar finans bulmamız lazım bu çalışmaları yapacağız.

Günü kurtarmak gibi bir gayretimiz ve çabamız yok. Esinder Aş. İstanbul’da bir marka olacak. Çok kısa bir zamanda marka olabileceğimizi de gösterdik. Civar ilçelerden gelip Esinder yapısını inceleyen müteahhit arkadaşlarımız var. Hesap verebilen ve şeffaf yönetilen bir yapı oluşturduğumuzdan Esinder ilelebet kalacak bir kurum.

Esinder Aş’yi kurarken de yapısını sağlam temellere dayandırdık. Şöyle ki, Üyelerimizden büyük sermaye aktarımı istemiyoruz, onlar kendi işlerini yapacaklar ve Esenler için de bir adım atacaklar. Bu şehirde çok şey kazandınız dedik onlara, bu şehir bize çok şey kazandırdı, dönelim bu sefer Esenler’e kazandıralım. Bir güç birliği oluşturalım. Zamanı çok iyi okumak gerekli, biz bu güç birliğini oluşturamaz isek üç beş sene sonra yerel müteahhitler kalmayacak. Herkes kendini yenilemek durumunda.

İMAR ARTIŞI OLMADAN 124.000 KONUTU YENİLEMEK GÜÇ…

İmar artışı olmadan bu 124.000 konutu yenilemek ve finansman bulmak güç. İmar artışı olmalı. İmar artışı olursa vatandaşımızın cebinden çok az para çıkar ya da çoğu yerde çıkmaz. Dikine bir büyüme olsun, depreme dayanıklı olsun. Hiç bir şey yapmadan beklersek 124 bin konutta yaşayan dört yüz bin insanımıza tabut buluruz o zaman. Bir depremde bu binalar yıkılacak. Çünkü geçmişte hiçbir mühendislik hizmeti almadan yapılmış binalar bunlar.

Esenler’de konut sayısı yükselecek nüfus sayısı düşecek. Esenler’de insanlar zenginleşecek. Bu gün zenginleşmenin en önemli unsurlarından biri arsa ve konut. Kentsel dönüşüm alanlarında bir vatandaşımız üç daire alacak. Dört yüz milyondan 1.200 milyon eder. Neyine karşıyız bu zenginleşmenin.

Esenler belediye başkanı bu anlamda daha kentsel dönüşüm konuşulmaz iken bizleri topladı. Birleşin şirket kurun ben Esenler’deki kentsel dönüşümü sizinle yapmak istiyorum. Esenler’deki müteahhitler ile yapmak istiyorum. Doğacak rantı sizinle bölüşmek istiyorum dedi.

Esinder Aş. Belediye Başkanımızın öncülüğünde ve himayelerinde kurulmuştur. Belediye Başkanımız fikir babasıdır. Esinder Aş inşaat yapacak, yerleri dönüştürecek ve Esenlerdeki firmalar iş yapacak. Esenler doğacak rantı paylaşacak.

ESİNDER EĞİTİM VE KÜLTÜR VAKFI’NI KURACAĞIZ…

Esinder’i büyük fedakarlıklarla kurduk, üyelerimiz Esenlerli. Şirket bireyler para kazansın kapital yapsın diye kurulmadı. Bu hevesle girenler çıktı. Esinder Aş’ye ortak olmak isteyen müteahhitlerin hepsi ortak olacak, yetmez ise halkı da ortak ederiz.

Biz daha şirket olarak para kazanmadan Esenler’de sosyal sorumluluk projelerinin içine girdik. Biten projelerimizin tamamını sivil toplumla, kamuoyu ve basınla paylaşacağız. Bu sene ortasında Esinder Eğitim Ve Kültür Vakfı’nı kuracağız. Esenlerde eğitim gören ve bursa ihtiyacı olanlara şirket karının yüzde onunu aktararak burslar vereceğiz. 2014 yılında sosyal sorumluluk gereği çok daha büyük bir proje gerçekleştireceğiz.


Ben her platformda söylüyorum. Kentsel Dönüşüm tek başına olabilecek bir şey değil. Belediye, iktidar ve muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri, medya ve halk destek verirse olur. Esenler’de bunu sağlarsak çok kısa bir zamanda dönüştürürüz ve Esenler halkı kazanır. Biz Esenler’de oluşacak rantı Esenler halkı ile bölüşeceğiz. Şirketimizin yapısı ve amacı bu. Esinder Aş’nin başında bu mücadeleyi veriyorum. Reel projelere halkı da ortak edeceğiz. Birlikte kazanacağız…

Son söz olarak, Esinder Aş. yepyeni bir firma. Esinder Aş. yapacağı hiçbir projede hak sahiplerini mağdur etmeyecek, bu uğurda az para kazanmayı da göze alacaktır. Esinder Aş. ortaklarına yeteri kadar kar payı verirse, Esenlerdeki dönüşümü en iyi şekliyle en sağlıklı biçimde yaparsa va rolur…

Bu süreçte bize destek veren herkese ve halkımıza sonsuz şükranlarımızı sunuyorum.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder