5 Nisan 2013 Cuma

Kara Fırıncılara Kara Günler...






Kara Fırıncılara Kara Günler...


İstanbul Fırıncılar Odası Esenler Temsilcisi Mustafa Çiçek “ Bölgemiz de haksız rekabetten nedeni ile ekmek 40 kuruşa düşebilir” dedi ve gelişmelerle ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.




Kara Fırıncıları Bitirecek



Çiçek “Ulusal düzeyde ucuzcu marketlerin, küçük esnafı, kara fırıncıları bitirecek alımlar yaparak haksız bir rekabet oluşturuyor. Örneğin, Bağcılar bölgesinde 2000 yılında kurulan ve günlük kapasitesi 200.000 ekmek üretimi olan firma ile ucuzcu marketler arasında ki rekabet çatışması bizi de derinden etkiledi. Bugün için 450 fırın ile çalışma kapasitesine sahip bir ucuzcu market, yeni açılan bir başka toptancı marketi ekmek vermemesi için baskı kuruyor. Bu baskı neticesinde Bağcılarda ki 200 ortaklı ekmek üretim firması tercihini yeni açılan ucuzcu marketten yana koyuyor ve ekmek vermediği marketler zincirine bizim gibi kara fırıncıların ekmek vermemesi için tehditler yapıyor.
 


Kaçınılmaz Fırıncı İflasları Beşi Sıra Olacaktır

Eğer bizim ekmek vermediğimiz marketlere siz ekmek verirseniz bölgenin ekmek fiyatını 40 kuruşa düşüyoruz diyorlar. Bildiğimiz kadarı ile önümüzde ki günlerde bölgemizde birkaç tane ucuzcu marketler zincirinde ekmek fiyatları 40 kuruşa düşebilecek. Bu haksız rekabet neticesinde bizim gibi fırınlar kapanma tehlikesindedir. Bölgemiz de 300’e yakın fırın var her fırında 5 veya 6 çalışan var ekmeğin fırından çıkış fiyatı da düşünüldüğünde küçük esnaf fırıncılar elektrik, doğalgaz, su faturalarını ödeyemeyecek duruma geleceklerdir. Hatta vergisini, sigortasını bile ödeyemeyeceklerdir ve böylece kaçınılmaz fırıncı iflasları beşi sıra olacaktır.

Büyük marketler zincirinin ekmek üzerinde ki bu oyuna devlette seyirci kalmaktadır. Bu marketlerin ekmeksiz kalmayacağı düşünüldüğünde, olan fırıncı esnafına olacaktır. Biz bu konuda gerekli girişimlerimizi yaptık. İstanbul Fırıncılar odasıyla görüşmelerimizi yaptık. Bürokratik çözümler arıyoruz. En son çaremiz ise anahtarlarımızı Büyükşehir Belediyesine teslim etmek olacaktır. 75 kuruş üzerinde ekmek satılmasını denetleyen rekabet kurulu, 40 kuruşa ekmek satıldığında neden müdahale etmiyor anlamış değiliz. Sanıldığı gibi fırıncı esnafı büyük paralar kazanmıyor. Üst düzey bir hayatımız yoktur. Geçimimizi zor idame ettiriyoruz. Okuyan çocuklarımıza okul harçlığı vermekte bile güçlükler çekiyoruz. Biran önce bu işe yetkili mercilerin ekmek fiyatları konusunda ki bu haksız rekabete önlem alması gerekmektedir” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder