5 Temmuz 2015 Pazar

‘BİR ÖMÜR OVACIK KÖYÜ’…

MUSTAFA GÜRSOY, ‘BİR ÖMÜR OVACIK KÖYÜ’…

Bir ömür boyu her fırsatta köklerine ve geçmişine ilişkin yolculuklar yapan, binlerce sorunun unutulmuş yanıtlarını arayan Araştırmacı Mustafa Gürsoy, Divriği’ne bağlı kendi köyünü anlattığı “ Ovacık Köyü Tarihi” adlı kitabını tamamladı ve prova basımlarını gerçekleştirdi…

Yıllardır Esenler’de yaşamını sürdüren araştırmacı Mustafa Gürsoy bir köy ahalisinden olmanın ötesinde evrensel bir bakış açısıyla ülke geneline yayılı kültür birikimi ve durum saptamalarını doğduğu köyün perspektifinde geleceğe bir köprü olarak okuyucularına aktaracak ve hemşerilerine emanet edecek.

Yazar ulaşabildiği oranda tanımakta zorlanılan tüm noktaları, en ince ayrıntıları ve nüans farklarını çağdaş bir duruşla öğrendiği, anladığı, algıladığı şekilde ve olduğu gibi bir sadelik çerçevesinde geleceğe aktarıyor.

Ovacık Köyü’nün kuruluşunu Divriği tarihi ile kesişen yanlarını da gözeterek altı yüz yıl öncesinden başlayan bir sürece kadar dayandıran yazar Mustafa Gürsoy kitabında folklor, kültür, sanat ve toplumsal yaşamı sırasıyla irdeliyor.

Ayrıca köyünün coğrafi yapısından, yöre halkının geçim kaynaklarına ve sosyal hayata dair çok geniş bir yelpazede, akla gelebilecek hemen her konuda kapsamlı bilgilendirmelerde bulunuyor.

Yazar folklor ve halk kültürüne ilişkin, yörede yetişen sanatçılardan başlayarak, yörede söylenen türküler, maniler, ninniler, dualar, iyilik dilemeler, beddualar, karışlar, atasözleri, destanlar, tekerlemeler, bilmeceler ve yörede kullanılan yerleşik kelimelere kadar derin bir kültürel saptamayı da gözler önüne getiriyor, deyim yerindeyse tekrardan canlandırıyor ve yaşatıyor.

Yani unutulmaya yüz tutmuş, hatırdan ve gönülden çıkmış ne varsa o soyut ve somut değerlerden başlayarak, ta kabineler ve sülalelere, semt ve mahalle adlarına dek tek tek listeliyor, kayıt altına alıyor.

Bir ilk kitap olmasına karşın okunduğunda o köylü olsun olmasın, o yörenin insanı olsun olmasın, herkese, bütün hafızalara işleyecek bir serüven ve kısa bir gezinti yaptıracak bir kitaba imza atmış Mustafa Gürsoy.

Şimdilik prova basımları gerçekleşen kitabının, kısa bir süre sonra yayınlanması ile kitabına ilişkin ayrıntılı bilgilendirmeler yapacağını ifade eden Araştırmacı Mustafa Gürsoy; kitabının öncelikle gençler tarafından sevileceği umudu ve beklentisi içinde kitabının son düzeltmelerini mayıs ayından itibaren köyü Ovacık’ta gerçekleştirecek…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder