5 Temmuz 2015 Pazar

BU RAMAZAN MASALAR CADDE VE SOKAKLARA TAŞTI…

 


Esenler’in dört bir yanında Belediyenin Ramazan ayıdır diye tolerans göstermesi ile iftar saatlerinden sahura kadar yeme içme dinlenme dükkanlarının önüne masalar kuruluyor. Esnaf hizmeti ve müşteriler cadde ve sokaklara taşıyor…

Hazırlanan iftar ve sahur masalarınının akşamdan geceye aralıksız hizmete devamının Belediye zabıtalarınca denetlenip denetlenmediği bilinmiyor. Ancak ceza yazılmadığı da ortada. İşgaliye bedeli alınıp alınmadığı da belli değil. Havaların bu ramazan ayında şimdiye kadar çok sıcak gitmediği halde masaların dışarı kurulmasına neden ne olabilir? Cevabı da belli değil, bu ramazan aniden böyle oldu.

Sıcak havalarda dükkanların ön taraflarına hazırlanan masalar sadece ramazan münasebetiyle belki uygun görülebilir ve ceza yazılamayabilir.

Ancak ilçenin dört bir yanında bir merkezden bilgilenmiş veya izin alınmışçasına esnafın iftara yakın masaları dükkân önüne cadde ve sokaklara çıkardığı ve sahura kadar hizmete açık tuttuğu gözlemleniyor. Gerekçesi her ne olursa olsun ahaliyi bunaltan bu gelişmenin Belediye Zabıtası tarafından önlenmesi veya zabıt tutulup cezalandırması gerektiği görüşünde olanlar hiç de az değil.

Ramazan ayı sonuna kadar süreceği veya sürdürüleceği gözlemlenen bu toleransı esnafın istismar etmemesi lazım geldiğini söyleyenler de çoğunlukta. Belediyece kendilerine tanınan bu hoş görünün istismar edilmesinin de bir yaptırımı olmalı diyenler de.

Ayrıca Suriyelilerce işletilen dükkanların hali de görmezden geliniyor gibi ama bambaşka bir sorun. Esenlerin girişinden çıkışına kadar cadde üzerinde içinde hem yatılan, yaşanılan, akşam kapısına kaldırıma şilte ve minderler yayılıp istirahat edilip oyunlar oynanan her nevi dükkanlar var. Vergi levhası vardır veya yoktur, işletenin oturum izni vardır veya yoktur başka mesele ama Esenler’de hijyene ve ülke adabına hiç uymayan Suriyelilerin sahibi olduğu dükkanlar zinciri oluştuğu hakkında bir izlenim söz konusu ve bıkkınlık topluma yayılıyor.

Vatandaşların geçişine mani olmadığı sürece ortalığa masalar atılır, şilte ve minderler yayılır, ceza yazılmasına veya kaldırılmasına ne gerek var diyenler ve bu konuda yetkili devlet hazirununun manzarayı özellikle ramazan ayı bitmeden çıkıp bir görmeleri gerekir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder