5 Temmuz 2015 Pazar

ESENLER TARİHİ ESERLERİNE SAHİP ÇIKMALI…

ESENLER TARİHİ ESERLERİNE SAHİP ÇIKMALI…

Esenler, tarihi eser bakımından zengin sayılamayacak bir ilçe. Ayrıca çevresindeki ilçelerden farklı olarak, sanayi merkezi olmaktan çok bir yerleşim ikametgâh merkezi özelliğinde. O nedenle birkaç tarihi eserin de korunması ve tanıtımının yapılması gerekiyor…

Esenler Bizans ve Osmanlı döneminde şehrin suyunu sağlayan bir bölge konumunda olduğundan bu dönemlere ait çeşme, su kemeri, su terazisi ve sebil günümüze ulaşan tarihi yapılardır. Bu eserlerin de kitabeleri tahrip edildiği için yapım tarihleri hakkında bilgi sahibi olunması güçtür. Tarihi kaynaklar incelenerek  Avas kemeri, Atışalanı Çeşmesi, Atışalanı Sebili, Menderes Çeşmesi (Litros Ayazması), Yavuz Selim Çeşmesi ve Nene Hatun Çeşmesi ve diğerleri hakkında bir başvuru kitapçığı oluşturulmalıdır.

Bu eserlerden nine Hatun Mahallesi İnönü Caddesindeki su basıncı ölçmek için yapıldığı düşünülen “Su terazisi” binalarla kuşatılmış durumda.


Bölgede geçmişin su gereksinimlerine çare olması amacıyla yapılan ve günümüze kadar ulaşan son tarihi eserlerden birisi de Atışalanı köy içinde bulunan “Kumlu çeşme”. Yıllar önce çeşmenin suyu akıyorken suyunun kumlu olması nedeniyle ismi öyle kalmış bir eser.


Bizans ve Osmanlı dönemlerinde İstanbul şehrinin su deposu sayılan Atışalanı ve Esenler şehrin tarihinden kopuk bir ilçe olarak görülmemeli ve Yetkili mercilerce tarihi eserleri tanımlanarak, korunarak İstanbul’a mal edilecek çalışmalar yürütülmelidir.

1 yorum:

  1. İstanbul'daki bütün su terazilerini fotoğraflamaya çalışıyorum. Esenler'dekini geçtiğimiz aylarda fotoğrafladım. Hali gerçekten çok üzücü. Bayrampaşa'da da; Terazidere ahallesi'nde bir su terazisi mevcut. Neyse ki o bakımlı bir görüntüye sahip. Esenler İlçesi'ndeki tarihi eserlere gösterdiğiniz ilgiden ötürü de sizi ayrıca tebrik ederim. Bu eserler, hepimize ait, hepimizin geçmişini simgeliyor. Değerleri bilinmeli, tanıtılmalı ve korunmalı. Saygılarımla.

    YanıtlaSil