26 Haziran 2013 Çarşamba

ESENLER “AVASKÖY SU KEMERİ” YENİLENİYOR…

ESENLER “AVASKÖY SU KEMERİ” YENİLENİYOR…

Esenler’deki 16. yüzyıldan kalan tarihi eserlerinden “Avasköy Su Kemeri” orijinaline uygun olarak yenileniyor…

Esenler Kemer Mahallesi’nde 16. yüzyıldan bugüne kadar ayakta kalmayı başaran tarihi Avasköy Su Kemeri’nin, belediyece yürütülen proje sayesinde restorasyonunda sona yaklaşıldı.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar kapsamında; su kemerinin dış cephelerini temizleyen ve taş duvarlarını kumlama yöntemiyle temizleyen Belediye, su kemerini daha aydınlık ve temiz bir görünüme kavuşturdu. Su kemerinin yüzeyini de aynı renkte olacak şekilde yenileyen Belediye, özgün dokuya zarar vermeyecek şekilde restorasyona devam ediyor. Restorasyonun eylül ayında tamamlanmasının ardından su kemerinin çevresi de düzenlenecek ve modern bir görünüme kavuşacak.

Avasköy Su Kemeri’nin Özellikleri

Eski haritalarda Avasköy Kemeri veya Yılanlı kemer diye anılan bu kemerin üzerinden Süleymaniye ile Beylik sularının künkleri geçer. Kemer,  Mimar Sinan yapısıdır. Sinan’ın yaptığı su kemerleri arsında gerek Tezkiret’ül-Bünyan ve gerekse Tezkiret’ül-Enbiye’de, Avasköy Kemeri’nden bahsedilmektedir.

Bu kemerin yapısındaki zerafet ve uygulanan teknik, Mimar Sinan yapısı olduğunu açıkça göstermektedir. Yatay kuvvetlerin karşılanması için Sinan’ın, Uzun kemer, Paşa Kemeri ve diğer kemerlerde uyguladığı 3 m. eninde ve tabandaki 0,60-0,75 m’lik çıkıntılar tepede sıfır olacak şekilde yapılan payandalar bu kemerde de aynen uygulanmıştır. Gözlerin açıklıkları 4,50 m.’dir. Yalnız ortadaki göz 6 m. olarak yapılmıştır. Talveg’den tepesinin yüksekliği 10,30 m’dir. Sert kalker taşları ile yapılmış olan bu kemerde künklerin iç çapı 21 cm’dir.

Süleymaniye Suyollarına ait haritada bu kemer 11 gözlü, Topkapı Sarayı Müzesi III. Ahmet kitaplığındaki 1607 tarihli haritada 12 gözlü, 1748 tarihli haritada ise yine 12 gözlü olarak çizilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder