27 Mayıs 2013 Pazartesi

ENGELİLER HAFTASI ESENLER

Esenler’de 10–16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında 08 Mayıs Çarşamba günü Esenler Cumhuriyet Meydanı’nda 10 Mayıs Cuma günü temsili askerlik yapacak engellilerin kına gecesiyle başlayan program yoğun bir katılımla gerçekleştirilen engelliler yürüyüşü ile devam etti...

ENGELİLER HAFTASI ESENLER'DE YOĞUN KATILIMLA BAŞLADI...

Esenler’de 10–16 Mayıs Engelliler Haftası etkinlikleri kapsamında 08 Mayıs Çarşamba günü Esenler Cumhuriyet Meydanı’nda 10 Mayıs Cuma günü temsili askerlik yapacak engellilerin kına gecesiyle başlayan program yoğun bir katılımla gerçekleştirilen engelliler yürüyüşü ile devam etti...

10 Mayıs Cuma günü Engelliler Haftası etkinlikleri çerçevesinde Davutpaşa Caddesi sonunda yürüyüş için kortej oluşturuldu.  Kortej Zihinsel Engelliler Derneği Mehteran takımı ezgileri eşliğinde Cumhuriyet Meydanı’na kadar yürüdü.

Kortejde bulunan engelli dernekleri üyelerinin taşıdıkları dövizler günün anlam ve önemini belirten içerikte hazırlanmıştı:

“Engelliler bir toplumun aynasıdır.
Tohum toprağa engelli topluma emanettir.
Asıl engelli bizi görmeyenlerdir. Engelli olmak suç değil, onlara acımak suçtur.
Bize engel olmayın iyi yaşamı herkes hak ediyor.
Bir dakika yerime geçer misiniz! Bugün sağlıklısın ama yarın?
Yapacaklarım sınırlı ama ufkum geniş.
Engelli ne demek sen de öğren, yürümek ne demek engelliden öğren.
En büyük engel sevgisizliktir…”


Esenler’in tüm Engelli Dernek Başkanları Atatürk anıtına birlikte çelenk sundular. Saygı duruşu yapıldı. Ardından Neyir Turhan İlköğretim Okulu Müzik Öğretmeni Turgay Beyhan yönetiminde hep birlikte istiklal marşı okundu.

Engin Can Güre İlköğretim Okulu Öğretmeni Nilüfer İnan’ın sunumunda Engelliler Haftası programına geçildi ve engelli dernekleri başkanları günün anlam ve önemine vurgu yapan konuşmalar yaptılar.

Zihinsel Engelliler Başkanı Hacı Ali Şimşek; ”Bugün 156 ülkede aynı günde hep birlikte Engelliler Haftası kutlanıyor. Esenler’de de bugün dolu dolu geçiyor. Engelliler ve engelli aileleri gerçekten verilen destekler ve sunulan imkânlarla güzel organizasyonlar gerçekleştiriyor. Biz bu organizasyonlarımıza devam edeceğiz. Bu konuda bize destek olanları güzel şeyler için çalışanları alkışlarız ve onure ederiz. Ama engellilere bir günde değil 365 günde sahip çıkmalıyız.”

Ortopedik Engelliler Başkanı Ayşe Özhan; ”Bugün engelli bireylerin bayramıdır. Ancak gerçekten böylemidir. Bugün birçok engelli okullarında ve çalıştıkları iş yerlerinde, bu bayramda aramıza katılamıyorlar. Bugünün öneminin farkına varamıyorlar. Peki biz burada toplanıp neyi kutluyoruz. Hala çok eksiklerimiz var. Örneğin alt geçitte otobüs durağı var engelliler için merdiven ve asansör yok. Engelli rampaları yok. Saymakla bitmeyen birçok eksiğimiz var. Yöneticilik biraz sanat, biraz bilim ve adalet gerektirir. Biz engelliler olarak adalet istiyoruz. Sosyal haklardan gereğince ve hak ettiğimiz ölçüde faydalanmak istiyoruz. Bugün ülkemizde 8,5 milyon engelli var büyük bir kitle. Bizde gelişmiş ülkelerdeki gibi engellilerin hayatını kolaylaştıracak faktörlerin ülkemizde gerçekleşmesini istiyoruz. Daha iç açıcı konuşmalar yapmak isterdik, yinede engelliler günümüz kutlu olsun. Gelecekte daha iyi kutlama yapa bilmeyi umut ediyoruz.”

Otistik Çocuklar Eğitim Derneği Başkanı Bekir Sağız; ”Bugün bu mutlu günde bu meydanda toplanıyorsak iyi bir şeylerin altına imza atmışız demektir. Kısa zamanda engelliler adına esenlerde birçok çalışmalar yapıldı. Dernekler olarak bütün engelli derneklerimiz üslerine düşen görevi yerine getirmek için uğraştılar. Bize bu imkânları sağlayan destek sunan herkese teşekkür ederiz.

Görme Engelliler Derneği Başkanı Ali Urlu;  “Engelliler adına çok önemli bir haftadayız. Ancak engelliler adına erişe bilirlik ve konuşa bilirlik konusunda çok eksiklerimiz var. Tüm toplum bu eksikliklerle yaşıyor. Biz görme engelliler bastonla yürüyoruz bir bakıyoruz direğe çarpıyoruz. Bu fiziki şartların yöneticiler tarafından düzeltilmesi gerekiyor. Engelliyi koruyan kanunlar var ancak bu kanunlarda saklı duruyor.”

Dernek başkanlarından sonra son konuşmayı Esenler İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu yaptı.
 
Dernek başkanlarından sonra son konuşmayı;Esenler İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu yaptı.

Esenler İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu konuşmasında, ”Bir Engelliler Haftası’nı daha hep birlikte kutluyoruz hepiniz hoş geldiniz. Tüm dünyada olduğu gibi esenlerde de engelliler haftasını en güzel bir şekilde açmış bulunuyoruz. Engelliler Haftası kutlanması çok güzel ama dernek başkanlarının ifade ettikleri üzere bir gün değil 365 gün, bir hafta değil 52 hafta, bir yıl değil. Bir ömür engellilerin sorunlarını çözmek için çalışmalıyız. Çünkü beraber yaşamak zorundayız. Bir günlük kutlamalarla görevlerimizi yaptığımızda söyleyemeyiz. Engelliler için çok şeyler yapılıyor. Ancak bu yapılanlar asla ve kata yeterli değildir.

Daha işin başındayız. Mesele en başta eğitimle çözüle bilir. Akraba evliliği gebelik aşamasında madde bağımlılığı, doğumdaki bir takım olumsuzluklar ve kazalar her an herkesi engelli yapacak nedenlerdir. Özellikle herkes engelli adayıdır. Yetişkin insanlarımızın engelliliği yok ede bilmesi için ortadan kaldıra bilmesi için eğitim ve öğretimden faydalanması gerekir. Engellilik durumu ortaya çıkmadan önlemler alınması gereklidir. Bugün toplam nüfusumuzun %12 engellidir bu oranı azaltmak durumunda olduğumuzu topluma yaymak zorundayız. Bizim kültürümüz gereği var olan şartlar uygulansa bile engelliler daha çok mutlu olur. Bu nedenle üzerimize düşen hassasiyeti göstermek durumundayız.

Esenler'de 3800 ile 4000 engellimiz var. Önemli kısmı da ortopedik engellidir. Bugün Esenler'de engelli sorunlarına bire bir sahip çıkan derneklerimiz var. Ulaşımda ve erişimde karşılaşılan sorunlarımızı da gün geçtikçe çözüyoruz. İçe kapanıklık duygusundan ve yaşantısından engelli ailelerimiz ve engellilerimiz kurtulmalıdır. Dışarı çıkınız. Toplumda beraber olma şartlarını zorlayınız. Sizlere saygı ve sevgi anlayış gösterilmesi gerektiğini haykırınız.

Bu alanda yapılan çok hizmetler var. Devletin eli her engelli vatandaşımıza artık ulaşıyor. Asla ve asla yeterli göremeyiz onun için çalışmak ve çalışmak zorundayız. Bu konuda söylenmesi gerekenler çoktur. Ama engelli vatandaşlarımızın yaşaması gerçekten çok zordur. Aileleri içinde çok zordur. Hülasa bu duygulu ve ağır yüklü görev için engelli ailelerini tebrik ediyor ve kendilerine teşekkürlerimi iletiyorum.

Durumunuzu mutsuzluğa sebep olarak algılamayınız. Mutlu olarak yaşamanın yollarını bulmaya çalışın. bu yolları siz biliyorsunuz. Gönlümüz üzülmenizden yana değil. Küçük bir olayı bile mutluluğa, sevgiye ve hayatın tadını çıkarmaya yönelik görün. engellilik herkesin başına gelebilir. Metanet ve sabırla mutlaka bir gün mutlu olacağınıza inanarak yaşayın. 

Ve bu haftaya katkısı olan herkese de tebrik ve teşekkürlerimi sunuyorum..."






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder