27 Mayıs 2013 Pazartesi

STANBUL İSTİHDAM FUARI BEKLENTİLERİN UZAĞINDA KALDI…

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre Merkezi’nde kurulu çadır stantlarda devam eden 2013 İSİİF-İstanbul İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı” 27 Nisan 2013 Cumartesi 18.00’de sona eriyor…

İSTANBUL İSTİHDAM FUARI BEKLENTİLERİN UZAĞINDA KALDI…

Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü 2010 Avrupa Kültür Başkenti Kongre Merkezi’nde kurulu çadır stantlarda  devam eden 2013 İSİİF-İstanbul İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı” 27 Nisan 2013 Cumartesi 18.00’de sona eriyor…

İş arayanlarla işverenleri buluşturmak amacıyla bu yıl üçüncü kez düzenlenen, 2013 İSİİF-İstanbul İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı’na Türkiye’nin önde gelen büyük firmaları katıldılar. Ancak fuar beklenen ilgiyi görmedi. Her iki taraf için de beklentilerin uzağında kalan fuarda yinede Türkiye’nin önde gelen firmalarının temsilcileri, deneyim ve tecrübelerini üniversite öğrencileri ve iş arayanlarla paylaştılar.

Ancak bu seneki fuar bazı olumsuzlukları da yaşayan ve yaşatan bir fuar olma yolunda.Bu yıl üçüncüsü düzenlenen fuarın üçüncü günü ziyaret ettiğimiz çeşitli firmaların stantlarında görüştüğümüz firma yetkilileri çekinerek de olsa umduklarını bulamadıklarını ifade ettiler;

Katılımcı firma yetkililerinin çoğunluğu fuarın daha merkezi bir yerde yapılması gerekliliğini vurgulayarak, geçen yıllardaki fuarla kıyaslanamayacak bir fuar süreci yaşadıklarını dile getiriyorlar.

Tekstilkent’te düzenlenen fuarların daha olumlu geçtiğini söyleyen firma sorumluları fuarın hedef kitlesinin üniversite öğrencileri olmadığına göre bir üniversite kampüsü içinde düzenleniyor olmasının yanlışlığı üzerinde duruyorlar.

Her nekadar ulaşım sorunu yaşanmasa da insan kaynakları uzmanları vasıflı veya vasıfsız iş arayanların kampus içindeki bu fuara gereken ilgiyi göstermediklerini düşünüyorlar.

Ayrıca katılımcı firmaların ve fuarı düzenleyenlerin, fuar reklamını yeterince yapmadıkları, tanıtımın doğru dürüst yapılmayışı,  promosyon, sorgulama, piarı ve halkla ilişkiler üzerinde pek çalışmadıkları istenilen düzeyde bir fuar ortamı yaşanmamasına neden başka görüşler olarak görülüyor.

Üç günde başta teknik meslek liseleri olmak üzere 46 okulun 100-150 arası öğrencisi ile fuara katılım sağlaması gençlerin ileride seçecekleri meslek alanlarını belirlemeleri açısından bir kazanım olarak düşünülebilir. Ayni zamanda üniversite öğrencilerinin fuarı izleyerek hangi meslek dallarında istihdam talebini yoğun olduğunu gözlem yapma olanağı bulmaları da fuarın kazandırdıklarına eklenebilir.

Genelde firmalara günde 20-30 iş başvurusu ortalaması ile süren bu yıl ki fuar geçen yıllardaki iş başvurularını arattı. Fuarın üniversite kampüsü içinde düzenlenmesi en çok yarı-gün çalışma pozisyonlarına başvuruyu getirdi. Özellikle yarım gün eleman istihdamını düşünen firmalar bu fuarda aradıklarını buldu denilebilir.

Bu seneki katılımcı firmaların eleman başvuruları almasının yanında, firma tanıtımlarını sağlayan promosyon ve materyal sunumunda eksik kalmaları da bir başka ayrıntı. Birçok katılımcı standında eleman başvuru formları bulunmasına karşın firma yetkilisi olmayışı da bir eksiklik olarak göze çarptı.

Türkiye’nin önde gelen  200’den fazla ticari kurum ve kuruluşunun katıldığı fuarda, hem firma yetkilileri hem de iş arayanlar beklediklerini bulamadıklarını ve hayal kırıklığına uğradıklarını belirttiler. Fuara katılan firmalar ihtiyaçları ve beklentileri doğrultusunda arzuladıkları vasıflı-vasıfsız ve kalifiye elaman iş başvurusu alımlarını gerçekleştiremediklerini ifade ettiler.

Gelecek yıl düzenlenecek fuarın bu eksiklerin giderilerek yapılması durumunda beklenen başarıyı sağlayacağını, beklentilere yanıt verecek bir fuar olabileceğini vurgulayan katılımcı firmaların insan kaynakları uzmanları ve meslek danışmanları her şeye rağmen memnuniyetlerini dile getirdiler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder