27 Mayıs 2013 Pazartesi

"ZİHİNSEL DÖNÜŞÜMDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME"...

Başbakan Erdoğan, Esenler Havaalanı mahallesinden Sağlam şehirler sağlam gelecek için ‘Dönüşüm başlıyor’ parolası ile Türkiye’de hayata geçirilecek projenin düğmesine bastı.
Fontu Büyült Fontu Küçült100%



ESENLER'DE "ZİHİNSEL DÖNÜŞÜMDEN KENTSEL DÖNÜŞÜME"...

Başbakan Erdoğan, Esenler Havaalanı mahallesinden Sağlam şehirler sağlam gelecek için ‘Dönüşüm başlıyor’ parolası ile Türkiye’de hayata geçirilecek projenin düğmesine bastı.

Bingöl, Gaziantep, Samsun, Kahramanmaraş, İzmir, Beyoğlu, Çekmeköy, Küçükçekmece ve Esenler’i kapsayan canlı bağlantılarla kentsel dönüşüm adına yıkılması kararlaştırılan binalara sembolik kepçe vuruldu.

Esenler Havaalanı mahallesi Atışalanı köy mezarlığı karşısındaki program Esenler Belediye başkanının konuşması ile başladı.

Başkan konuşmasında; “Bugün hayırlı ve bereketli bir gün. Esenler her zaman büyük ustaya büyük sevgiyle gönlünde yer vermiştir. Kentsel dönüşümün Esenlerden başlatılması da bizi onurlandırmıştır. Altı noktada kentsel dönüşüm çalışmalarımız sürüyor. Yüz bin metrekarede 1.560 konut yapılacak. Hedefimiz üç ayda proje alanlarını boşaltmaktır. Havaalanı mahallesindeki projemize ‘Avas 2023’, Tuna mahallesine ise ‘Tuna 2071’ adlarını verdik. Projelerimiz bu isimlerle devam edecek” dedi.

Esenler Belediye başkanından sonra kürsüye Büyükşehir belediye başkanı Kadir Topbaş geldi.



Topbaş şu konulara değindi; “Dünyada hızlı bir değişim dönüşüm var. Bu değişim dönüşümü görenler ülkelerini geleceğe taşırlar. Günümüzde yaşam, barınma ve inanç hakkı çok önemli haklardır. Tarihte temel ihtiyaçlar şehir merkezlerinde karşılanırdı. Ecdadımız bu doğrultuda şehirler kurmuşlardır. Son yüzyılda ise düzensiz yerleşimin getirdiği sonuçlarla karşı karşıyayız. Taşıdığı riskler nedeniyle 1.600.000 binamız imara aykırılıklar taşımaktadır. Bu sorunu çözerek huzur içinde yaşayacağımız mahalle ve ilçeleri birlikte oluşturacağız”

Topbaş’tan sonra İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu konuştu. Vali konuşmasında; “Belkide Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en önemli projesine tanıklık yapacağız. Sağlıksız ve niteliksiz yapılar deprem kuşağında olmamız nedeniyle ciddi tehlikeler oluşturuyor. Bu gün şehirlerimizin nitelikli hale getirilmesi için kentsel dönüşümü başlatıyoruz” dedi.



Valinin peşinden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar Esenlerlilere seslendi; “Bu gün gerçekten bizim için bir milat. Tüm dünyanın dikkatini çeken bir kalkınma içindeyiz. Şehrimiz salaş, kaçak, mühendislik hizmeti almamış, enerjiyi dışarı savuran binalardan ve gecekondulardan kurtarmak zorundayız. 6306 sayılı yasanın özünde insanımızın yaşam ve can güvenliği hakkı var. Bu nedenle kentsel dönüşüm gönüllülük esasını yakalamadan hiçbir insanımızın evinden başlamayacak. Bugün başta Marmara olmak üzere kentsel dönüşümü başlatıyoruz. 6.300.000 konutu elden geçirmek zorundayız. Halkın empatisi, katılım desteği lazım. Biz kimsenin evini yıkmayacağız, yuva yapacağız. Bu işe başımızı koyduk, bize güvenin. On yılda beş yüz bin konut yaptık. Yaptık geliyoruz yine yapacağız. Altı buçuk milyon konutu Toki eliyle yenileyeceğiz.

Protokol konuşmalarının sonunda Başbakan Erdoğan kürsüye geldi. Başbakan konuşmasının ilk bölümünü Teskere’ye ayırdı. Meclisten oyçokluğu ile geçen teskereye ana muhalefetin ve muhalefetin evet oyu vermeyişlerini ağır bir dille eleştirdi. ‘Şecaat arz ederken sirkatin söylüyorlar’ dedi.



Devamla “savaş meraklısı değiliz, savaşa uzak da değiliz. Yurtta sulh cihanda sulh diyorlar. Sulh, sulhun egemen olduğu yerlerde olur. Vatandaşlarımız şehit edilecek barış diyeceğiz. Barış diyemeyiz. Ne barışı. Ne barışı… Türkiye savaş peşinde koşan bir ülke değil…Suriye’de o muhalif güçlerin yanında yer aldık, yer alıyoruz. Orada şu anda devler terörü estirilmektedir. Böyle zalim ve insafsız yönetim çoktan meşruiyetini yitirmiştir… Biz blöf yapmıyoruz. Boş atıp dolu tutma peşinde değiliz. Sonuna kadar bu işin takipçisi olacağız.”

Başbakan Erdoğan konuşmasının ikinci bölümünü ise kentsel dönüşüme ayırdı; “Burada ülkemiz için kangren haline gelmiş olan konuda ilk fitili atmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Hiç kimse gecekondu yapan vatandaşlara kızmasın… Şehirlerimiz plansız büyüdü ve çevrenin tahribini, afetlerde çaresizliği de beraberinde getirdi… Belediye başkanlığımız döneminde Kiptaşı kurduk. dört buçuk yılda Başakşehir ve Hilal konutları yapıldı…

Hükümette ise Tokiyi harekete geçirdik. On yılda 558.000 konut yapıldı. Yaklaşık 450.000 sahiplerine teslim edildi. Kentsel dönüşümü hiçbir siyasi ayrım gözetmeksizin 81 ilde yaptık. Hedefimiz 780.000 konuttur. Bu konutları yaparak ülkeyi imar etmektir. Geçtiğimiz mayısta çıkan kanun ile çok yönlü bir değişim hedefliyoruz. Esenlerde attığımız bu adımla gerçekleşecek projede yeşille konutlar bir araya getirilecek…

Kentsel dönüşümde direnenlere paraysa para, hazır konutsa hazır konut, burada ise burada verilecek. Yine yok diyorsa yıkar geçeriz…

Modern şehirler kurmamız lazım. Teknik olarak risk bulunan binaları kısa bir sürede yıkıp yapacak sistemi kurduk. Asıl amacımız afetler karşısında dönüşümü başlatmaktır. Rant değil insan odaklı projeler yapmaktır niyetimiz.

Bu en büyük imar hareketidir. Bu törenimizde 35 il, 75 ayrı yerde 3.579 binayı yıkarak süreci başlatıyoruz.

Esenler Havaalanı mahallesinde bu projeyle 5.430 vatandaşımız güvenli konutlara kavuşacak. 60 yıllık sıkıntıdan vatandaşlarımızı kurtaracağız. Bu projeyi vatandaşın mağduriyeti üzerine kurmamız da söz konusu olamaz. Bu projeyi herkesle işbirliği içinde sürdüreceğiz.

Vatandaşımız isterse binasını kendisi yıkacak, yapacak. Yapamaz ise devlet kredi yardımı yapacak. Çürük haliyle orada kalamaz. Anlaşma esasına dayalı çözümler de üreteceğiz. 2/3 oranında alınacak kararlar doğrultusunda hareket edilecek…

Ekonomik ömrünü tamamlamış yapılarınızı tespit ettirin. Riskli binalar mutlak surette yıkılacak. Vatandaşın sağlıksız binalarda yaşamasına göz yummayız.
Yepyeni yaşam merkezleri kuruyoruz. Şehirlerinde üzerimizde hakkı var. Gecekonduların çarpık yapıların arasından dünyaya bakmak başka, o yaşam merkezlerindeki konutların penceresinden dünyaya bakmak başkadır.

İnşaat sektörü olarak da bu dönüşümü yapacak alt yapıya sahibiz. Sektör 124 milyon metrekareye ulaştı. Bu sektörde Çinden sonra ikinci Türk müteahhitleri gelmektedir.
Hiçbir sıkıntı yaşamayız. Milyonlarca bina yıkılır yeniden yapılır…”
 
Başbakan Erdoğan konuşmasını yaptıktan sonra sırayla canlı bağlantılar yaparak ilk yıkılan binaları izledi ve izlettirdi.



Esenler'deki sembolik yıkımın ardından Başbakan Erdoğan; “Bizde taksit yok, peşin peşin veriyoruz” diyerek Esenler Belediye Başkanı’na kentsel dönüşümde evi yıkılan vatandaşlara kira ödemeleri için  10 milyon liralık çek verdi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder