27 Mayıs 2013 Pazartesi

ESENLER KAYMAKAMLIĞI’NDAN İNSAN HAKLARI PANELİ

ESENLER KAYMAKAMLIĞI’NDAN İNSAN HAKLARI PANELİ
 
Esenler İlçe Kaymakamlığı "10 Aralık İnsan Hakları Günü" dolayısıyla “kadına şiddete son” kapsamında bir panel düzenledi…
 
Esenler belediyesi konferans salonunda düzenlenen panele mülki erkanın yanı sıra engelli dernek temsilcileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, muhtarlar ve vatandaşlar katıldı…
 
Esenler 125. Yıl İlköğretim Okulu Müzik Öğretmeni S. Zeynep Sağınyaşar’ın sunumuyla gerçekleşen panelin açılış konuşmasını Esenler İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu yaptı.
 
Konuşma sonrası panel İlçe İnsan Hakları Kurulu üyesi Şükrü Şahin direktörlüğünde Panelistler Esenler Emniyeti’nden Dilek Yüksel ve Büyükşehir Belediyesi’nden avukat Fatma Tokaç’ın sunumlarıyla gerçekleştirildi.
 
Avukat Fatma Tokaç’ın sunumu; insan haklarının yasalar çerçevesinde engellilere yönelik uygulamalarını içeren bir değerlendirmeyi kapsadı.
 
Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü Mensuplarından Dilek Yüksek ise; sağlıklı aile sağlıklı toplum temelinde kadına yönelik şiddeti tüm detayları ile gözler önüne seren bir sunum yaptı…
 
Avukat Fatma Tokaç; “Engelliler yasal haklarını kullanmalıdır…”
 
Fatma Tokaç; engellilere yönelik yasal hakların başvurusundan kullanılmasına kadar ayrıntılı bir perspektif ortaya koydu:
 
Tokaç; “ bakıma muhtaçlık kriterine uyanlara asgari ücretin üçte ikisinden az olmak kaydıyla devlet bakıcı yardımı, kurum kararlarıyla sabit engellilere uygulanan su faturası ve Telekom faturası indirimleri, toplu taşıma araçlarından ücretsiz faydalanma, araç alımında %90 engeli olanların yakınları ile %90 altında engeli olanların bizzat kendilerinin yararlanması, emlak vergisinde kendi üzerine brüt 200 metrekareyi geçmeyen menkul durumunda muafiyet, özelde %4 engelli işçi istihdamı, kamuda KPSS ve kura ile engelli işçi alımı, devlet kurumlarında %3 engelli memur istihdamı, gelir vergisinde özür oranına göre indirim, sigorta primlerinde dörtte bir oranında indirim, %60 engel 10 yıllık sigortalılık ve 1800 gün prim uyarınca malulen emeklilik” konuları ve sorulara verdiği yanıtlarla birçok konuda engellilerin yasal haklarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
 
Dilek Yüksek; “kadına şiddet şikâyete tabi değil…”
 
Esenler İlçe Emniyet Müdürlüğü Mensuplarından Dilek Yüksek; şiddetin tanımından başlayarak, şiddete maruz kalan kadınların yasal haklarını ve yasalardan yararlanma yöntemlerini, başvurulması gereken mercileri, kısa film-reklam eşliğinde slâytlarla sundu.
 
Kadınlara şiddet kapsamında Esenler’de 850 suç vakası ile karşılaştıklarını belirten Dilek Yüksek; “bu sayı küçük bir kasabada toplam suç sayısına denktir” dedi ve ana başlıklarla şu konulara değindi:
 
“Kadına yönelik şiddet bir insanlık ayıbıdır. Kadına şiddet güç ve baskı uygulayanın erkek olması, şiddet görenin bedensel ve ruhsal zarar görmesi ile oluşur. Kıskançlık, kadını kontrol isteği, erkek olmayı çok önemseme, ani huy değişimi, aşırı duyarlık, alınganlık, katı cinsiyet rol beklentileri neticesinde erkekler kadına şiddet uygular. Bu şiddet fiziksel, psikolojik, cinsel ve ekonomik yönden olur.
 
Kadının şiddet görmesinin nedenleri; gençlik, düşük sosyo ekonomik ve gelir seviyesi, kocadan daha fazla para kazanma, daha az sosyal destek, ekonomik özgürlüğün olmaması ve anne babadan şiddet görülmesi olarak açıklanabilir.”
 
Kadınlar şiddet sonucu %5 ila 16 arasında az yaşıyor, özürlü veya sakat kalıyor…
 
“ Kadına uygulanan şiddet durumlarında 6284 sayılı ailenin korunması ve kadına şiddetin önlenmesine dair kanun uyarınca ve 4320 sayılı ailenin korunmasına dair kanun ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda düzenlenmiş maddeler doğrultusunda adli ve idari işlemleri başlatıyoruz. Kadın şikayet etse de etmese de şiddet var ise hukuki işlemler başlatılıyor.
 
Bize başvuran mağdureye aile içi şikayet risk formu doldurtuyoruz. Sadece evet vaya hayır cevabı verilerek yapılan bu formlarda evetler hayırdan çok çıkarsa kaymakamlığa yönlendiriliyorlar. Kaymakamlık o kadınlara koruma hizmeti çıkarıyor. Koruma kararları 3 aylık sürelerle alınıyor.
 
Şiddete maruz kalmış kadınlara hizmet sunan kurumlar olarak biz kolluk hizmetini veriyoruz. Adli kurumlar, sağlık kurumları, SHÇK, Barolar, belediyeler ve Stk’lar da şiddet gören kadına kendi alanlarında hizmet sunuyorlar.”
 
Nüfusu 50 bini geçen belediyeler kadın sığınma evi açmak zorunda…
 
“Ülkemizde 12 belediyenin kadın sığınma evleri var. Mor çatı bunlardan en bilineni ve Beyoğlu’nda. Dünyadaki her üç kadından biri şiddete maruz kalıyor…
 
Yasal haklarınız var, yasalar sizden yana, devlet ve polis yanınızda, çaresiz değilsiniz, yalnız değilsiniz…” 

Panel bitiminde Esenler İlçe Kaymakamı Nazım Madenoğlu panelistlere "Kaymakamlık Teşekkür Belgesi" verdi...




 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder