EVET-HAYIR
2020’ ye kadar her yıl yapılacak seçimlerin ilki, referandum olmasına karşın seçim formunda değerlendirilerek yaşandı ve sonuçlandı. 12 Eylül 19:00 sonrası Türkiye’nin %60 seçmeni çifte bayram yaşadı. Ve iktidarın istediği oldu.
26 maddelik anayasa değişikliğine sandıktan %60 hayır oyu çıktı. Muhalefetin tüm çabaları Trakya, Ege ve Akdeniz dışında sonucu değiştirmeye yetmedi. Ve diğer bölgeler evete kitlendi. Ve iktidarla bütünleşti.
2011 ve sonrasında 10 yıl peşi sıra sekiz dokuz seçim yapılacağı düşünülürse AKP iktidarı ferahlatıcı bir nefes aldı. Muhalefet tıknefes gözünü geleceğe dikecek besbelli.
Öncelikle CHP nerede hata yapıldığını, halkla neden buluşamadığını değerlendirmeli artık. Kısa süre önceki genel başkan değişikliği tartışmaya açılır mı bilemiyorum. Ama hiç kimse %40 hayır oyunun içindeki CHP oylarına yorumlar getirerek başarılı bir sonuç alındığı yanlışına düşmemeli. İlçesinden iline, illerden genel merkeze tüm CHPliler ciddi bir özeleştiri yaparak kısa sürede kadro revizyonuna gitmeli. Önümüzde genel seçim var, mevcut yapı bu seçimi görmeli eğilimi ağır basarsa eğer, AKP iktidarının ve Sn. Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığının önlenemeyeceği şimdiden belli oldu. CHP Genel Başkanı’nın azmine ve çalışma arzusuna şüphe duyan yok. Ancak genel başkanına oy attıramamış bir yönetimin var olduğunu da görmezden gelmek yanlış olur.
AKP iktidarı ise doğu ve güneydoğuda referandumu boykotun ülkeyi ortadan ikiye böldüğünü anlamak zorunda. %60 sonuç kimseyi aldatmamalı. Bu sonuç genel seçimlerde milletvekillerinin %60’ını AKP alacak anlamına asla gelmez. Büyükşehir belediyesi illere bakıldığında, evet-hayır oyları irdelendiğinde gerçek ortaya çıkar. İzmir bir yana Ankara ve İstanbul’da %55 evet-%45’lik hayır oranı kime kaç milletvekili kazandırır hesabının yapılması çok kolay.
AKP sanıldığı gibi hiç de rahat değil. CHP görüldüğü gibi hiç de başarılı sayılamaz. MHP’ye ise Adana dışında ne söylenir bilemiyorum.
2020’ye kadar her yıl bir seçim olacak. Başbakan seçilecek, cumhurbaşkanı seçilecek, belediye başkanları seçilecek, seçilecek de seçilecek…
Seçimler arası olağan ve olağanüstü parti kongrelerinin sıkıştırılacağı dopdolu bir on yıl yaşanacak. Siyasiler, siyasetten beklentisi olanlar bu durumu gözden geçirmeli. Hiçbir genel başkan ve yönetiminin direnmesine ve başarısız olanda aşırı ısrara gerek yok. 2020’ ye kadar iktidarını devam ettirmek isteyenlerle iktidara gelmek isteyenler her yıl topyekün yenilenme şansına sahipler. Artık 5 yıl beklemek devri geçti. Bu sefer olmadı ama bir dahakine denilerek kaç yıl kaybedildiğini çokbilir siyasiler bugünden itibaren ciddi biçimde düşünmeli…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder