15 Ekim 2011 Cumartesi

SANAL HAZİNE

SANAL HAZİNE

          Esenler belediye başkanı Göksu’ya takipçisi olacağımızı söylemiştik. Verilmiş söz gereği bilgimiz dahilindeki tüm etkinliklere zaman yaratarak katılıyoruz. Yani başkanı dinlemek için azami gayret sarf ediyoruz. İyi de oluyor, Esenler için başkanın neler düşündüğünden haberdar oluyoruz…
           Geçenlerde yine böyle bir fırsat yakaladık. Futbolda Türkiye birincisi olan, canı gönülden kutladığımız Hasip Dinçsoy ilköğretim okulundaki şenlikteydik. Başkan Göksu bir kutlama konuşması yaparak kendisini okul çocuklarına alkışlattı. Vaadlerde bulundu. Yeni öğretim döneminde defter dağıtacak, yaz okulu başlatacak, 25 haziranda Dörtyol meydanı düzenlenmesi ihalesi yapılacak, trafik artık alttan akacak vs. ancak satır arası söylediği dikkat edilesi bir nokta vardı ki ne yalan söyleyeyim aşırı heyecanlandım.
            Türkiye’nin ilk belki de tek belediye dijital kütüphanesi Esenler’de kurulacak. Onbin öğrenciye şifre kartları dağıtılacak ve böylece bu sanal bilgi deryasından yararlanmaları sağlanacak. Şimdi başkana bu köşeden bravo desek ağzımız eğrilmez herhalde. Açıkçası bir kitap bağımlısı olarak tarifsiz mutlandım ve umutlandım. Umarım sadece kuru sözden ibaret değildir ve lafta kalmaz.
             Gelişmiş ülkeler bu geçişe 1990’larda başlamışlar, epeyce de yol almışlar, biz 20 yıl gerideyiz. Ne ölçektedir bilmem ama sanırım bazı üniversitelerimiz de var. Örneğin benim üniversitem M.Ü. merkez kütüphanesinin açık erişim kaynakları mevcut. Ayrıca bazı büyük kütüphanelerin kitaplarını daha geniş kitlelere ulaştırmak için tüm kaynaklarını sanal ortama aktarma çalışması içinde olduklarını duyuyoruz. Ama belediyelerin bu yönde bir çalışması var mı hiç duymadım.
              Dijital kütüphanenin; kaynakların büyük kısmına bilgisayar ortamında ulaşılabilen, yazılı ve mikrofilm dışında, formatlara sahip verilerin bulunduğu kütüphane türüdür diye tanımlanan bir sözlük anlamı var ki anlayanlara. Ancak çok yararlı bir yatırım olacağının altını çizmek lazım. Örneğin; dijital kütüphanenin açık bulundurulma masrafının geleneksel kütüphaneden çok daha ucuz olduğu söyleniyor. Yani ekonomik. İlk kuruluş bedelini bilmem ama ince pazarlıklarla bu durum atlatılırsa daha çok veriyi ucuza saklar, korur ve kiralayabiliriz. Yer olarakda gelenekseline göre daha az yer işgal edeceği daha küçük fiziksel alana oturacağı da bir gerçek. Ayrıca kullanıcılar kütüphaneye gitmeden dünyanın her ülkesinden internet sayesinde istedikleri veriye kolaylıkla ulaşabilecekler. Ayni kaynağı bir çok kişinin ayni anda inceleyebilmesi de başka bir güzellik. İlme ve bilme ucundan köşesinden dokunabilmenin en kolay yöntemi desek yeridir.
               Şimdi, Esenler Belediyesi böylesine olumlu gördüğümüz bir yatırıma imza atacaksa, projesine kurumsal ortak veya ortaklar bulması gerekli. Kurulum için finansör veya sponsorlar bile devreye sokulabilir. İlla ki esenlerlinin parasını kullanmak şart mıdır. Bir de telif sorunu var. Bu kütüphanelerde erişim ve içeriğin görüntülenmesi ücretsiz yani kamu malı haline gelmiş belge ve kaynaklar için problem yok. Ancak diğer kaynakların kullanımı halinde telif hakkı kurallarına uymak şart. Ayrıca bilgi ve belgelerin güncellenmesi durumu da var. Bu belediyeye artı yük yükler mi bakmak lazım. Mutlaka benzer diğer kütüphanelerle iletişim ağı da kurulmalıdır, böylelikle proje çeşitlenip zenginleşecek kanaatindeyim.
                Acizane vurgu yaptığımız tüm bu hususların yetkililerce enine boyuna irdelendiğine ve esenlerin menfaatinin en önde tutulduğuna güvenmek istiyorum. Sözün özü, sabırsızlıkla beklediğim, ivedilikle hayata geçirilmesini arzuladığım bir hizmet olacak, Esenler’de dijital kütüphane kurulması. Başkan Göksu elini çabuk tutarsa esenlerlinin sanal bilgi denizinde yüzeceği günler yakın sanki. Bize kullanım şifresi düşse de olur düşmese de olur...


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder