SUÇ TEŞKİLİ-ATI!
Suç olgusunun toplumsal yaşamda kendiliğinden oluşan bir zorunluluk olduğu değerlendirmesini yapmak yerinde olacaktır kanaatindeyiz. “İlkel toplumlardan klanlara, Klanlardan Modern Toplumlara kadar her toplumsal gelişim aşamasında, görece bir sosyal düzenin varlığı göze çarpmaktadır. Yine her toplumsal örnekte bu düzenin aleyhine bir dizi davranışın meydana geldiği ve bu davranışların çeşitli biçimlerde organize edildiği de görülmektedir”
Çünkü İnsan doğduğu andan itibaren ailesi ve çevresi tarafından eğitilir. Bu süreç, eğitimli kişiler tarafından bilinçli yapıldığı gibi, toplumsal yaşantının vazgeçilmezi sokaklarda, eğitimsiz kişiler tarafından kendiliğinden, mevcut yanlış hareket ve duyguların aktarımıyla tersine “denetimsiz eğitim” biçiminde devam eder.
Zamanla toplum içinde bu sahipsiz değerler suça eğilimli kişiler olarak büyürler, yetişirler ve çürük bir toplum oluştururlar. Eğitimsiz bireyler ve toplumlar tüm suçlar için cazip bir adaydır diyebiliriz. Muhasebe ve matematik yeteneğinden yoksun olanların, Muhakeme kapasiteleri de yoktur. Muhakeme yeteneği sıkı bir eğitim sonucunda gelişir, açılımı bir anlamda gelişen olaylara terazi görevi yapmaktır. Muhakeme, Hangi taraf daha haklı görünüyorsa çıkabilecek sonuçları daha önceden kestirerek, tahmin ederek o yöne eğilimi esas alır.
Ancak bir tahminin yapılabilmesi için de; gerekli birçok bilginin doğru verilerek, doğru alınarak değerlendirilmesi ve verilerin, duyguların mantıklı ve doğru yönlendirilmesi gerekir. Eğitime gereken önemi vermeyen toplumlar her anlamda suça açık, suça yatkın ve suça bağımlı kişileri bir araya getirir. Büyük ve yakıcı suçların oluşmasında toplumun oynadığı rol asla yadsınamaz. Yine de bireylerin perde ayaklı şansına kapılıp, yükünü tutma heveslerini bilinçaltlarından silmeleri gerekir. Sonuçta zemzem suyu ile yıkanılsa da suç ve suçluluk kırıntıları paçaya bulaşır.
Yerel amatör bir politikacı olarak yaklaşık yirmi üç yıldır tabana kuvvet bir başka parti merkezine koşmadık, değişik alternatifler peşine takılmadık. Durduk durduğumuz, var olduğumuz yerde. Yerel gazeteci olarak da kutup yıldızını rehber edinip, kumpaslara gelmeden yıllarca var olma mücadelesi verme niyetliliğimiz var. Uzun lafın kısası uzun soluklu yarışlara alışkın bir bünyemiz var. Artık siyaset başta olmak üzere çeşitli alanlardaki zikzaklar kabak tadı vermeye başladı. Yazboz tahtasına yazılacak suçlara kalem oynatmayız asla. Havalandırma voltası atmamış olsak bile raconu iyi biliriz…
Unutulmamalı ki; İnsan psikolojisinin yanında toplumsal psikolojinin bozulması da suça temel oluşturur. Bir toplumda etik ve moral değerlerin çökmesi elbette bireyi çok yakından ve olumsuz etkileyebilir. Ancak Önemli olan gerçekdışı rüyadan uyanmak erdemliliğidir.
Çünkü “çok olan şeyin değeri de azdır”…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder